Bitki Saflaştırma ve Kromatografi Teknikleri

DERSİN AMACI

Bu ders kapsamında bitkilerin aktif bileşenlerin saflaştırılması metodları hakkında bilgi verilecektir.  Ders içeriğinde bitkilerin kurutulması-liyofilizasyon, liyofilize edilmiş ürünlerin ekstraksiyonu, ekstrakte edilmiş ürünlerin konsantrasyonu, elde edilen ekstrakların istenilen etken maddenin ayrımı için saflaştırma metodlarının uygulanması, saflaştırılan etken maddenin konsatre haline getirilmesi, saflaştırılan etken maddenin saflık oranının tespiti için analiz metodu konuları üzerinde durulacaktır. Ayrıca düzlemsel kromatografi, kolon kromatografisi, adsorpsiyonkromatografisi, dağılma kromatografisi, iyon değiştirme kromatografisi, jel filtrasyonkromatografisi, iyon çifti kromatografisi, afinitekromatografisi, sıvı kromatografisi, gaz kromatografisi konuları detaylı bir şekilde anlatılacaktır.Bu dersin hedef kitlesi, doktora-yüksek lisans-lisans öğrencileri ve kenevire ilgi duyan kişilerdir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI

Genel kromatografi yöntemlerini öğrenir.

Kenevir bitkisi ekstraksiyonu ve saflaştırma metodlarını öğrenir.

Bileşiklerin moleküler ağırlık ve polarite farklarına uygun olarak teorik olarak saflaştırma becerileri kazanır.

Saflaştırma metodlarının yanı sıra saflaştırma cihazları hakkında genel bir bilgi birikimi elde edilirI

DERSİN HEDEF KİTLESİ

Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, kenevir bitkisi ve doğal ürün kimyasında toplam senteze ilgi duyan birçok kişilerdir.

BU DÖNEMDE AÇILMAYACAKTIR.DİĞER DERSLER İÇİN TIKLAYINIZ.